***       Водещите новини за деня до 13.00

...
   ***       Водещите новини за деня до 13.00
Коментари Харесай

Водещите новини! Отбелязваме Деня на Европа. Беларус ще се присъедини към Русия в ядрените учения

   ***   

   Водещите вести за деня до 13.00 ч.,   
   на 9 май   

 

Днес е Денят на Европа.

9 май е отдаден на мира и единството на Стария континент. На тази дата се отбелязва и годишнината от историческата Декларация на Шуман, която би направила войната сред европейските нации немислима. 

На този ден означаваме и окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората международна война.

В София честванията стартират от сутринта пред Паметника на Незнайния войник. Пред президентството ще бъде издигнато и знамето на Европейския съюз.

По традиция институциите на Европейски Съюз провеждат прояви на този ден.

***

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха на тържествена гала по издигане на знамето на Европейски Съюз във връзка Деня на Европа пред постройката на президентската институция.

***

46 от всички 257 града в страната са нараснали популацията си предходната година, пет от тях са регионални центрове. Това демонстрират на данните на настоящата демографска статистика на Националния статистически институт (НСИ) към 31 декември 2023 година, съпоставени с данни от 22-а година.

***

„ Не мисля, че в актуалната обстановка в Народното събрание може да има работещо болшинство без ГЕРБ “, сподели през днешния ден при представянето на листата на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) във Варна нейният лидер Даниел Лорер.

***

След като Комисията отхвърли да записва Ива Богданова Руйчева като претендент под № 9, тя е сменена в листата от Светлан Илиев.

***

Пожар пламна в къщата на някогашния министър-председател Иван Гешов на бул. " Патриарх Евтимий " в София. Сигналът е получен тази заран към 7 часа.

На място са изпратени два противопожарни екипа, които са потушили огъня. Няма потърпевши, съобщи Българска национална телевизия.

Към момента няма данни пожарът в емблематичната постройка да е резултат от тенденциозен палеж, разяснява по-късно вътрешният министър Калин Стоянов.

***

В Министерство на вътрешните работи са получени три сигнала, свързани с изборите, сподели служебният вътрешен министър Калин Стоянов пред публицисти.

***

Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония. Тя печели с 300 000 гласа против Стево Пендаровски. ВМРО-ДПМНЕ пък завоюва най-вече гласове на парламентарния избор в страната.

***

Беларус ще се причисли към Русия във втория стадий от нуклеарните учения, съобщи съветският президент Владимир Путин, представен от съветската работа на BBC.

Припомняме, че Кремъл разгласи в понеделник, че ще организира военно обучение, което ще включва подготовка за потребление на тактически нуклеарни оръжия в отговор на изявления на представители на Запада, избрани от съветското министерство на защитата като провокативни закани. По думите на Путин, учението ще има три стадия.

***

Няколко резервоара бяха развалени при украинска офанзива с дронове против съветска петролна база покрай черноморския град Анапа тази нощ, съобщи ТАСС, като се базира на управляващите в Краснодарския край.

Според известието в офанзивата са взели участие към шест безпилотни летателни апарата. Те са били обезвредени, само че някои от тях са паднали в петролната база в село Юровка. В резултат е горящ пожар, който е нанесъл вреди на няколко резервоара.

***

Ирландия, Испания и редица други страни от Европейския съюз обмислят да признаят палестинска страна на 21 май, заяви ирландската национална телевизия, представена от Ройтерс.

Снощи „ РТЕ Нюз “ сподели, че контактите сред Дъблин и Мадрид, и сред Словения и Малта са зачестили с вероятността тези страни дружно да признаят съществуването на палестинска страна.

Според малкия екран те изчакват утрешното гласоподаване на Общото заседание на Организация на обединените нации, което може да докара до признание на палестинската власт за пълновръстен член на организацията.

***

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР